happy mother and daughter stretching together at home

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van Yoga op onze gezondheid. Yoga blijkt een bewezen effectief middel te zijn om gezondheid te verbeteren en stress te verminderen. In sportscholen, bij profvoetballers is Yoga geen uitzondering meer.

De effecten van Yoga op verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen wordt middels onderzoek steeds meer inzichtelijk gemaakt. Yoga stimuleert het lichaamsbewustzijn, actief leren en de concentratie.

Kinderprikkeltherapie past yoga-houdingen te binnen methode Natuurpikkels© om deze zeven redenen:

1. Yoga stimuleert het spel

Door spel leren kinderen nieuwe woorden te ontdekken en te gebruiken. Yoga is een goede methode om tot spel te komen. De yogamat kan een auto zijn waarmee je op reis gaat. Veel van de yoga-houdingen hebben dierennamen of zijn vernoemd naar elementen uit de natuur.

Op basis hiervan kunnen verschillende thema’s op de yogamat uitgewerkt worden. Kinderen worden meegenomen in hun fantasiewereld en kunnen op deze manier nieuwe woorden binnen spel leren en oefenen.

2. Yoga stimuleert de taalontwikkeling

Door het opvolgen van de instructies om een bepaalde yoga-houdingen uit te voeren, leren kinderen gesproken opdrachten te begrijpen, op te volgen en uit te voeren en nieuwe woorden te gebruiken.

Denk hierbij aan instructies waarbij lichaamsdelen (arm, benen, knieen), voorzetsels (op, naast, voor, achter) worden gebruikt om de houdingen uit te voeren.

3. Yoga stimuleert de ademhaling

Bij yoga staat een bewuste en rustige ademhaling centraal. Door middel van yoga leren kinderen de ademhaling beter te sturen. Hierdoor ontstaat er meer balans in de aansturing van de ademhaling naar het stemgeven. Uiteindelijk resulteert dit in ontspannen en rustig kunnen spreken.

4. Yoga stimuleert de uitspraak van klanken

Yogahoudingen oefent de planning en organisatie van grove- en fijne motorische bewegingen. Vooral kinderen waarbij de spraak ongecoördineerd verloopt kan yoga effect hebben.

Houdingen worden binnen yoga vaak herhaalt, waardoor bepaalde coördinatie van een beweging wordt getraind. Daarnaast kan de zang, die bij yoga wordt gebruik, de klankontwikkeling stimuleren.

5. Yoga stimuleert sociale-vaardigheden

Yoga beoefenen binnen een groep of met een ander persoon (duo-yoga), geeft het gevoel van samenzijn. Samen worden de opdrachten uitgevoerd. Bij duo-yoga werken kinderen of de therapeut en het kind samen.

Kinderen leren hierdoor iets aan elkaar te vragen, iets duidelijk te maken, oog-contact te maken of beurtwisselingen toe te passen om tot een gewenste houding te komen.

6. Yoga spreekt meerdere deelgebieden aan binnen een korte tijd

In een korte tijd worden middels Yoga veel verschillende deelgebieden van de ontwikkeling aangesproken. Er bestaat een duidelijk bewijs dat motorische fitheid invloed heeft op de spraak/taalontwikkeling van kinderen.

Middels Yoga kunnen motoriek en taal binnen een korte tijd tegelijktijdig aangesproken worden en met elkaar in verbinding worden gebracht. 

7. Yoga creëert ontspanning, mentale fitheid en houdt het zenuwstelsel elastisch

Het parasympathische zenuwstelsel, dat essentieel is voor ontspanning, ontstressen en een goede gezondheid, wordt geactiveerd door yogabewegingen en ademhaling.

Daarnaast leren kinderen uit hun drukke belevingswereld te stappen en zich af te schermen voor interne en externe prikkels, waardoor een vol hoofd afneemt en concentratie toeneemt.

Door fysieke en mentale training blijft het zenuwstelsel elastisch, zodat deze nieuwe prikkels beter kan verwerken.

Conclusie

U ziet dat vele gebieden tegelijk worden geoefend door middel van yoga. Daarnaast zorgt Yoga voor ontspanning en vermindert stress, waardoor er een goed klimaat ontstaat om tot leren te komen. 

Yoga is niet competitief en daardoor geeft het veiligheid om het te beoefenen. Zeker waardevol voor kinderen die problemen ervaren binnen de motorische ontwikkeling.

Omdat Yoga het parasympatische zenuwstelsel aanspreekt is Yoga uitermate geschikt voor hooggevoelige kinderen of kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking. Het leert hooggevoelige kinderen uit de alledaagse drukte te stappen en tot zichzelf te komen.

Bent u er ook van overtuigt dat yoga een goed middel is om te combineren binnen de therapie of coaching? Of denkt u dat logopedie en yoga iets voor uw kind kan betekenen? Kinderprikkeltherapie nodigt u en uw kind van harte uit om eens een proefsessie in de praktijk te nemen.

Heeft uw kind spraak/taalproblemen. Kinderprikkeltherapie heeft logopedische interventie in huis en kan uw kind helpen met het verbeteren van de communicatie. 

Bron: 
Longtin, S.E. and Fitzpatrick, J.A. (2017) Yoga For Speech-Language Development. Philadelphia, PA: Singing Dragon.
Beck, Christina (2019) Practitioners’ Perceptions of Yoga within Speech-Language Pathology. Minot State University, ProQuest Dissertations Publishing 13422104.
https://www.sproutedrootswellness.com
Sommers, R. K. (1988). Prediction of fine motor skills of children having language and speech disorders. Perceptual & Motor Skills, 67, 63-72.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zoons. Houdt van dieren en natuur. Logopedist, therapeut en ervaringsdeskundige hoogsensitieve kinderen en kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking. Werkt in haar eigen logopediepraktijk Ademklank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *