kenmerken hoogsensitieve baby

Eigenlijk bestaat er nog geen duidelijke, eenduidige methode die kan aangeven of je baby zich zal ontwikkelen tot een hoogsensitief kind. Daarnaast zijn baby’s sowieso van nature gevoelig voor (te veel) prikkels. Maar er zijn kenmerken die kunnen wijzen op een baby met het karaktereigenschap hoogsensitiviteit.

1. Een reactieve baby

De meeste hoogsensitieve baby’s zijn vlak na de geboorte reactief en blijven dit. Reactief betekent dat de baby snel huilt bij sterke prikkels. Bijvoorbeeld harde geluiden. Waarschijnlijk schrikken ze snel en huilen ze, omdat ze overprikkeld zijn geraakt. Je herkent een overprikkelde baby aan:

  • huilen
  • het hoofdje wegdraaien
  • ogen stijf dichtknijpen
  • naar beneden kijken
  • in de ruimte staren
  • gevoelige huid
  • gevoelige darmen

Het vele schrikken zorgt er voor dat de baby vaker in een alerte staat komt. Dit zorgt voor opbouwende stress. Sommige van de hoogsensitieve kinderen hebben nog een aanwezig Moro-reflex op latere leeftijd, omdat deze door de hoogsensitiviteit en alertheid als baby, niet goed kon integreren.

Dit kan soms de aanleiding zijn tot het anders verwerken of heftig binnen komen van zintuigelijke informatie (Sensorische Informatieverwerking).

Het moro-reflex is de beweging die een babytje maakt als hij schrikt. De armpje zwaaien dan wijd uit. Dit artikel leent zich er niet voor om het reflex helemaal uit te werken, maar ik zal er zeker nog op terugkomen.

2. Een baby met darmkrampjes

Dit zijn over het algemeen baby’s die goed groeien, goed eten en niet ziek zijn, maar veel onverklaarbaar huilen. Veel huilen betekent minstens 4 dagen per week meer dan drie uur per dag huilen.

Vaak wordt dit huilen gelinkt aan darmkrampjes, maar bij hoogsensitieve baby’s heeft dit huilen te maken met het niet kwijt kunnen van prikkels die ze in de loop van de dag hebben opgelopen. In een volgend blog zal ik zeker terugkomen om te bespreken wat je kunt doen als je baby veel huilt.

3. Jouw baby is gevoelig voor subtiele waarnemingen

Ouders van hoogsensitieve baby’s merken vaak op dat hun pasgeboren baby erg alert is. De baby is net geboren en volgt de bewegingen van de moeder bijvoorbeeld nauwkeurig. Dit is ook één van de meest voorkomende kenmerken die ouders noemen als ik met hen praat over de baby-periode van hun hoogsensitief kind.

Ouders gaven verder aan dat hun baby, de omgeving in de gaten hield en dat hun focus gericht was op bijv. felle kleuren. Moeders gaven aan dat hun baby al vroeg bewust oog-contact maakte of interactie zocht.

4. De baby, waarbij de voeding moeizaam verloopt

De baby heeft moeite met fles- of borstvoeding, zonder dat daar medische aanwijsbare reden voor is (bijv. allergie, kort tongriempje enz.). De eerste 3-4 maanden is er sprake van een zuigreflex. Dit is een reflex dat wanneer baby’s iets in de mond voelen, automatisch gaan zuigen. Na 3-4 maanden neemt dit zuigreflex langzaam af. Meer over reflexen…

Je hoogsensitieve baby kan door te veel prikkels, bijvoorbeeld niet de rust vinden om aan een voeding te beginnen. Of je babytje is door de prikkels vermoeid geraakt en valt snel in slaap. Er kan ook sprake zijn van overgevoeligheid in en rond het mondgebied.

Je kunt dan het muisje in de binnenkant van de hand van je baby strelen om het zuigreflex te ondersteunen. Dit reflex wordt het palmomentaalreflex genoemd en staat in verbinding met de mond.

5. Je baby heeft bij 6 maanden moeite met doorslapen of komt moeilijk in slaap

Waarschijnlijk komt dit doordat er in deze periode ook meer interactie met de omgeving ontstaat. Je gaat spelletjes met je babytje doen en je babytje begin met brabbelen en teruglachen. Er is sprake van meer bewustwording en communicatie.

Hierdoor krijgt een baby meer prikkels te verwerken. Bekijk daarom goed dat je zelf niet de bron bent van overprikkeling door te veel activiteiten aan te bieden aan je baby. In een volgend blog zal ik zeker terugkomen op slaapproblemen bij hoogsensitieve baby’s en kinderen.

6. Je baby is gevoelig voor sferen, stemmingen en emoties

Eigenlijk is elke baby gevoelig voor de emoties van de ouders. Echter bij een hoogsensitieve baby kun je merken dat bijv. een ruimte voor hem niet veilig voelt. Misschien is je baby in sommige ruimtes meer onrustig of gaat sneller huilen. Andere ouders geven aan dat hun baby onrustig is binnen een bepaald gezelschap.

Tevens is het belangrijk bewust te zijn van je eigen emoties. Hoogsensitieve baby’s bestuderen jou heel nauwkeurig. Ze lezen de emoties, stem van jou en onthouden deze. Hoogsensitieve baby’s worden geboren met een actievere rechter hersenhelft. Dit gedeelte van de hersenen wordt gelinkt aan emoties en creativiteit. Wees daarom bewust van je eigen emoties t.o.v. je baby.

Praat met je baby en vertel met je gezicht en met woorden wat je denkt dat jouw baby voelt of ervaart. “oh heb je het warm, met deze dikke trui?” “oh vind je dat geluid een beetje vervelend?”

En laat vervolgens weten hoe je daar dan weer op reageert. Een soort vertalen van de innerlijke stem van jouw baby. Hierdoor leert jouw baby al jong veilig te zijn met gevoelens en gevoelens begrijpen en uiten.

Heb je vragen n.a.v. dit artikel? Stel ze gerust. Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen.

Bron:
Eigen ervaring rondom hoogsensitieve baby’s
Het hoogsensitieve kind van Elaine Aron

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zoons. Houdt van dieren en natuur. Logopedist, therapeut en ervaringsdeskundige hoogsensitieve kinderen en kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking. Werkt in haar eigen logopediepraktijk Ademklank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *