Kinderprikkeltherapie

Communiceren met onze omgeving doen we middels onze zintuigen: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Wanneer kinderen beschikken over een goede zintuigelijke prikkelverwerking, kunnen zij goed reageren op hun omgeving.

Het uitgangspunt van kinderprikkeltherapie is de Sensorische Informatieverwerking en de (biologische) psychologie gecombineerd met energetische therapie. Kinderprikkeltherapie werk dus integraal. Ze combineert wetenschap met een holistische visie, gericht op het verbeteren van de prikkelverwerking.

Missie en visie

Soms kan door een zintuiglijk prikkelverwerkingsprobleem (Sensorische Informatieverwerkingsprobleem), hoogsensitiviteit, het contact met deze buitenwereld anders verlopen, waardoor een gesprekje voeren, leren op school, eten en drinken niet zo gemakkelijk gaat.

Kinderprikkeltherapie is specialist op het gebied van hoogsensitiviteit en prikkelverwerking. Ze draagt zorg voor meer eenheid en (h)erkenning rondom de prikkelverwerking bij kinderen.

Kinderprikkeltehrapie bekijkt jouw kind vanuit eenheid, op alle verschillende vlakken en geeft therapie en coaching om het contact met zichzelf, jou en jullie omgeving te verbeteren. Er ontstaat meer plezier, kracht en zelfvertrouwen.

Methodes Kinderprikkeltherapie

  • Floorplay, geschikt vanaf 0 tot en met 5 jaar. Floorplay is een wetenschappelijke therapie bedoeld voor jonge kinderen met spraak-taalproblemen, (vermoedens van )autistisch spectrumstoornis, ontwikkelingsachterstand, problemen in de prikkelverwerking of gedragsproblemen. Middels Floorplay, groeit een kind samen met jou naar een nieuwe mijlpaal in de sociaal- emotionele ontwikkeling. Gedeeld plezier met staat hierbij voorop.
  • Sensory Yoga, geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. Kinderyogamethode afgestemd op jouw kind om prikkelverwerking, communicatie, motorische ontwikkeling, innerlijke kracht en aandacht en concentratie te verbeteren.
  • SI-therapie, een wetenschappelijk onderbouwde therapie, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Geschikt voor kinderen met ADHD, ASS en/of een lichaamsgerichte benadering voor kinderen met trauma of hechtingsproblemen.
  • Dier- en natuurtherapie, geschikt voor kinderen vanaf 6à7 jaar. Het programma is opgebouwd uit zeven elementen. Elk element staat in verbinding met een zintuiggebied, chakra en specifieke oefeningen om bewegen, prikkelverwerking, omgang emotionele gevoeligheid, weerbaarheid, communicatie, creativiteit, aandacht en concentratie te verbeteren.
  • Energetische therapie, aura, chakra en kosmische prikkels worden in kaart gebracht en hersteld. Soms kunnen krachtige hulpjes uit de natuur als ondersteuning meegeven worden. Denk hierbij aan Bach-bloesems, etherische olien, edelstenen, kleuren en klanken.

Kinderprikkeltherapie haar therapieën zijn berust op wetenschappelijke uitgangspunten. Echter biedt Kinderprikkeltherapie ook ruimte voor hulpvragen rondom energetische therapie, spiritualiteit en filosofie. (Hulp voor nieuwetijdskinderen). Lees hier meer over de achtergrond van de methodes.

Het logo van Kinderprikkeltherapie

Kinderprikkeltherapie

Het logo symboliseert alles wat kinderprikkeltherapie doet en is. Kinderen in ontwikkeling. De boom voor het gronden van emotionele gevoeligheid, kracht en natuur. De puzzelstukjes voor de prikkels (zintuigen) die aan elkaar worden gekoppeld. Vervolgens worden ook deze gegrond.

De Lotus op de achtergrond symboliseert de holistische werkvorm (kijken naar het kind in zijn geheel) en de hond achter het kind is het hulpje (therapiehond). De vlinder staat voor verandering om tot een gewenste interactie met de omgeving te komen.

Een kind dat straalt en lacht is een kind in zijn zonnekracht. Elk kind heeft het recht om te stralen!

Over de professionals

Anouchka Vlijm

Anouchka Vlijm

A.A.I – professional, Logopedist, SI- Floorplaytherapeut
Specialist Hoogsensitieve Kinderen

Inmiddels werk ik al meer dan 10 jaar als logopedist, waarvan nu 5 jaar in mijn eigen logopediepraktijk Ademklank. Tijdens mijn werk, ontdekte ik, dat kinderen met spraak/taalproblemen soms ook hoogsensitief waren of prikkelverwerkingsproblemen hadden.

Ik voelde en zag dat er soms meer nodig was en waarom communiceren met de omgeving soms moeilijk was…Om ouders en kinderen beter te begrijpen en te helpen, besloot ik me bij te scholen in diverse onderwerpen, die raakvlakken hebben met hoogsensitiviteit en prikkels.

In 2012 werd ik zelf moeder, van een hoogsensitief kind, wat later bleek, anders leert. Naast professional werd ik ook ervaringsdeskundige. Uit het perspectief van logopedist, prikkelverwerkingstherapeut en moeder, help ik jou en jouw kind met jullie hulpvraag. Voor het maken van een afspraak: info@kinderprikkeltherapie.nl

Lees meer over specialisaties en expertise