prikkels ADHD

ADHD

Kinderen met ADHD worden bestempeld als druk, maar krijgen juist te weinig prikkels binnen. Zij zijn eigenlijk minder alert. Verminderde alertheid is te verklaren middels een ondergevoelig evenwichtssysteem en mogelijk andere zintuigelijke systemen in vergelijking met andere kinderen. Het inzetten van het evenwichtssysteem zorgt voor het verhogen van de alertheid.

Kinderen met ADHD hebben prikkelzoekendgedrag en zetten graag hun tastsysteem (tactiel) en evenwichtssysteem (vestibulair) in (zoals: wiebelen en friemelen) om de alertheid te verhogen.

Doordat ze constant bezig zijn met het reguleren hun alertheid, is er vaak sprake van verminderde aandacht en concentratie. Daarnaast is het inhiberen van informatie (op welke prikkel reageer ik wel en welke niet) tevens lastig. Informatie kan daarom soms onvoldoende binnen komen.

Ondanks dat veel SI-therapeuten een overeenkomst zien tussen een ondergevoelig evenwichtssysteem en onvoldoende alertheid als kenmerk van ADHD, wordt een sensorisch informatieverwerkingsprobleem of prikkels in het DSM-V niet erkend als onderdeel van ADHD.

ADD

Kinderen met ADD, zijn kinderen met ADHD, maar uiten zich minder druk. Zij zijn vaker in gedachten verzonken, zijn dromerig, veel informatie gaat langs hen heen. Kinderen beschrijven het vaak als een volhoofd gevoel. Eigenlijk is het rommelig en chaotisch in hun gedachten. Prikkels komen van binnenuit.

Ze vinden het moeilijk aandacht te richten, taken af te maken en zijn heel snel afgeleid. Deze prikkels komen van binnen uit en betreft niet het eerst denken en dan handelen, zoals bij hooggevoelige kinderen aan de orde is.

Daarnaast wordt op het gebied van taal het volgende opgemerkt:

  • Moeite met het toepassen van de juiste taal in een specifieke sociale situaties
  • Er wordt weinig rekening gehouden met de voorkennis van de luisteraar
  • Een kind praat veel, maar zonder inhoud.
  • Meestal is er sprake van een snelle spraak.
  • Een verhaal wordt van de hak op de tak verteld en verloopt rommelig.
  • Een verhaal bevat veel onbelangrijke details

Wat kan kinderprikkeltherapie betekenen?

De methode natuur prikkeltherapie is een geschikte methode voor deze kinderen. Omdat er wanneer het kan buiten wordt geoefend in een groene omgeving, zorgt dit al voor meer ruimte en rust. Daarnaast worden er diverse creatieve activiteiten en bewegingspellen toegevoegd afgestemd op uw kind.

Sensory yoga en mindfulness is ook een goede methode voor drukke kinderen. Het zorgt voor meer contact met je lichaam en het ervaren van prikkels in het lichaam i.p.v. er buiten. Het zorgt voor rust in het hoofd en verebetert de aandacht en concentratie.