primitieve reflexen

Wat zijn Primitieve Reflexen?

Primitieve reflexen zijn automatische reacties afkomstig uit het centrale zenuwstelsel die natuurlijk voorkomen bij gezonde pasgeboren baby’s, maar niet in neurologisch gezonde volwassenen. De reflexen verdwijnen dankzij de ontwikkeling van de frontale hersenkwab gedurende de ontwikkeling.

Als baby’s worden geboren hebben zij reflexen. Deze reflexen zorgen er voor dat baby’s kunnen overleven. Middels het zuig- en zoekreflex kunnen baby’s bijv. een tepel vinden en drinken om op deze manier voeding ontvangen. De 7 belangrijkste primitieve reflexen zijn:

1. Moro-Reflex:

Dit reflex is 9 weken na conceptie aanwezig en wordt in de baarmoeder aangemaakt. Het Moro-reflex wordt ook wel het alarmreflex genoemd. Wanneer er plotseling hard geluid wordt gemaakt, zal de baby met zijn armpjes naar achteren bewegen. Waneer de armpjes weer bij zijn borstje zijn, zal de baby hard gaan huilen. Dit is een roep om hulp.

2. Asymmetrische Tonische Nekreflex:

Dit reflex ontwikkelt zich in de 4 tot 4,5 maand van de zwangerschap. Het doel van dit reflex is het op gang brengen van de oog-hand coördinatie.

3. Tonische Labyrintreflex:

De Tonische Labyrint Reflexen (TLR) bestaan uit een voorwaartse reflex en een achterwaartse reflex. Het voorwaartse reflex komt tevoorschijn in de baarmoeder, wanneer het hoofdje door de baarmoederwand naar voren wordt geduwd.

Doordat de baby zich dan in de foetushouding trekt, kan de baby optimaal groeien. Rond 4 maanden na de geboorte moet dit reflex onder controle zijn gebracht in een hoger gelegen deel van de hersenen.

4. Spinale Galant – Reflex:

Dit reflex zorgt er voor om geboren te kunnen worden. Ontwikkelt zich in de baarmoeder bij 20 weken. Na 3-9 maanden is dit reflex onder controle gebracht naar hogere gelegen hersenfuncties.

5. Zoek- en Zuigreflex:

Al aanwezig bij 24-28 weken tijdens de zwangerschap. Is bij geboorte ook nog aanwezig. Onder controle gebracht naar hoger gelegen hersengebieden bij 3-4 maanden. Bij latere aanwezigheid kan dit leiden tot spraak/taalproblemen of eet- drinkproblemen. Drukken in de handpalmen stimuleert zuigreflex (Babkin Respons).

6. Symmetrisch Tonische Nekreflex:

Dit reflex komt tevoorschijn rond 6-8 maanden na de geboorte en moet onder controle zijn gebracht in hoger gelegen hersengebieden rond 10 maanden na de geboorte. De reflex zorgt ervoor dat de baby op handen en voeten omhoog komt om te gaan kruipen.

7. Palmaire Reflex:

Dit is een grijpreflex. Wanneer je de handpalm strijkt, grijpt de baby je vast. Dit reflex staat in contact met het zuigreflex en activeert deze. Ontstaat rond 11 weken in de baarmoeder.

Reflexen zijn voorlopers van de sensorische informatieverwerking

De reflexen zijn een voorlopers voor het kunnen verwerken van sensorische informatie. Informatie afkomstig uit de zintuigen om vervolgens te kunnen reageren op onze omgeving. Bijv. Reageren op hongerprikkels, geurprikkels enz. En de daarop verdere motorische ontwikkeling.

In de therapiemethode natuurprikkels worden de 7 basale reflexen bekeken en eventueel meegenomen in het behandelplan.