propioceptieve prikkels

Wat zijn propioceptieve prikkels?

Spieren en gewrichten geven een signaal af in waar wij met ons lichaam bevinden ten opzichte van de ruimte. Deze sensorische informatie worden propioceptieve prikkels genoemd. Binnengekomen propioceptieve prikkels zorgen voor het hebben van lichaamsbesef. Via je lichaam krijg je dus een terugkoppeling waar je je bevindt.

Onvoldoende verwerking van bewegingsprikkels

Wanneer deze prikkels niet goed worden verwerkt, zorg dit voor het hebben van minder lichaamsbesef. De houding wordt niet goed in het lichaam gevoeld, waardoor er niet gevoeld wordt hoe hard er bijv. wordt bewogen of waar het kind zich bevindt in verhouding tot de ruimte. 

Wanneer het propioceptieve systeem niet goed werk, is ook het tactiele- en vestibulaire systeem uit balans. 

Deze kinderen zijn ook eerder angstiger en sneller uit hun doen. Propioceptieve prikkels zorgen namelijk ook voor een dempende werking op het zenuwstelsel. Aandacht en concentratieproblemen kunnen hierdoor ontstaan.

Wat kan kinderprikkeltherapie betekenen?

Yogaprikkeltherapie is uitermate geschikt voor het beter leren kennen van je lichaam en het coördineren van bewegingen. Middels een vragenlijst en onderzoek, wordt bekeken welke oefeningen geschikt zijn voor je kind. Daarnaast kan natuurprikkeltherapie helpen en met name oefeningen uit het element aarde en water programma.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zoons. Houdt van dieren en natuur. Logopedist, therapeut en ervaringsdeskundige hoogsensitieve kinderen en kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking. Werkt in haar eigen logopediepraktijk Ademklank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *