Prikkels natuur

Waarom is vrij spelen in de natuur goed?

Vrij spelen in de natuur is elke dag anders. Er valt veel te ontdekken binnen de verschillende seizoenen en weertypes. Bovendien oordeelt de natuur nooit.

Wanneer je kind iets uitprobeert, wat niet lijkt te werken, zal hij/zij iets anders proberen. Je kind ontdekt grenzen vanuit eigen ervaring. Vanuit intrinsieke motivatie, belevingen en fantasie, leert je kind spelen met wat er is.

Dit in tegenstelling  tot spel, waarbij je als ouder/ verzorger je kind graag iets wilt leren. Tijdens spel met een volwassene is er vaak een oordeel of een doel.  “Ja, goedzo trap de bal nog maar harder, dan lukt het beter!” Hierdoor leert je kind minder goed zelf keuzes maken en gebruikt hij/zij fantasie minder om tot creatieve ideeën en oplossingen te komen.

Sensorische Informatie en natuur

Kinderen die spelen in de natuur zullen hun sensorisch systeem uitdagen. De natuur bevat een schat aan sensorische informatie. Spelen met zand of juist het rijgen van madeliefjes tot een ketting.

Graven van kuilen, boomhutten bouwen en klimmen in bomen prikkelt niet alleen zintuiggebieden als (bewegings)gevoel en evenwicht, maar is ook goed voor de motorische ontwikkeling. Tevens leert je kind plannen en organiseren om zelf tot het gewenste doel te komen.

Het ontdekken van kleine diertjes, het horen van de vogels die fluiten en het afwisselen van kijken naar verschillende objecten in de verte prikkelt zintuigen als horen en het zien.

Het ruiken aan bloemen leert je kind ontdekken wat geuren met hem/haar doen. Het lopen over boomstammen stimuleert het evenwichtsgevoel.

Kortom het spelen in de natuur leert je kind al zijn/haar zintuigen te gebruiken en te ontdekken op een manier die het best bij jouw kind past! Kinderen doen veel sensorische ervaringen op en kunnen prikkels (opgelopen in de gang van het dagelijks leven) makkelijker in de natuur kwijtraken.

Beeldschermtijd

Dit in tegenstelling tot spelen met bijvoorbeeld een tablet. “Hij wordt er zo rustig van” is een veel gehoord argument van ouders. Echter kan uw kind met het spelen met een tablet geen prikkels reguleren door te bewegen, te voelen en te ervaren.

Daarnaast gaat een tablet maar door in aanbieden van prikkels denk aan; filmpjes, apps en spelletjes die niet afgekeken of afgemaakt hoeven te worden. Er is sprake van vluchtige aandacht en geen concentratie.

Het visuele systeem wordt continue extra geprikkeld (Zeker voor kinderen die al snel visueel geprikkeld zijn, kan beeldschermtijd averechts werken). Beeldschermen zijn daarom geen rustmomenten.

Vaak bieden apps een eenzijdige aanbod aan, waardoor actie- reactie voornamelijk hetzelfde is. Daarom is het zo belangrijk om als ouder te bekijken wat uw kind doet en eventueel aanvulling geeft op wat er gedaan is, voor een betere interactie en uiteindelijke communicatie.

Wat de wetenschap zegt over spelen in de natuur

Er is onlangs veel onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op gezondheid van kinderen. Het blijkt dat kinderen die meer aanwezig zijn in de natuur*:

  • Vaak beter weten waar ons eten vandaan komt.
  • Minder vaak probleemgedrag vertonen m.b.t. ADHD.
  • Vaker gezonder zijn en minder kans hebben op astma.
  • Beter kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen.
  • Minder vaak overgewicht hebben.
  • Verminderde kans hebben op het dragen van een bril.

Wat kan kinderprikkeltherapie betekenen voor uw kind?

Lees verder onder natuurprikkeltherapie

Bron:
*: http://www.agnesvandenberg.nl/onderzoek2.html

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zoons. Houdt van dieren en natuur. Logopedist, therapeut en ervaringsdeskundige hoogsensitieve kinderen en kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking. Werkt in haar eigen logopediepraktijk Ademklank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *