therapiehond autisme

Al een aantal jaren is bekend dat werken met honden binnen een therapie werkt, maar de wetenschappelijke onderbouwing over het waarom ontbrak. Tot nu. Promovendus Richard Griffioen deed onderzoek naar dierondersteunende therapie bij kinderen met Down en Autisme.

Dierondersteunende therapie is effectief om de volgende redenen:

  • laagdrempelige manier van therapie
  • kinderen voelen zich veilig en durven zich eerder open te stellen
  • kinderen zijn minder bang om afgewezen te worden, ondanks dat ze uitgedaagd worden.

Dierondersteunde therapie verbetert de spraak-taalontwikkeling, sociale interactie en communicatie bij kinderen met autisme. Hierdoor kunnen ze zich beter afstemmen op hun omgeving, waardoor ze beter kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Hoe komt het dat dieren effectief zijn binnen de therapie?

Kinderen met autisme hebben meer moeite om zich aan te passen en af te stemmen op de omgeving. Richard Griffioen deed onderzoek naar synchronisatie (afstemmen en jezelf aanpassen om afgestemd te zijn) binnen een therapie met een therapiehond. Hij zag dat er meer synchronisatie ontstond in de bewegingen van het kind en de therapiehond.

Ook bij het onderzoek bij dolfijnentherapie kwam Promovendus Richard tot de conclusie dat beurtwisselingen (om-de-beurt praten) en dus het meer aanpassen en afstemmen zorgde voor het verbeteren van de communicatie van het kind. Het kind was gedurende sessies meer aan het woord en wisselde het gesprek beter af met de therapeut.

Meer weten? En wens je ook een therapiesessie met hond . Neem dan gerust contact op.

Bron: ou

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zoons. Houdt van dieren en natuur. Logopedist, therapeut en ervaringsdeskundige hoogsensitieve kinderen en kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking. Werkt in haar eigen logopediepraktijk Ademklank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *